Sprzedawca: Organizacja i techniki sprzedaży Zagadnienia na egzamin poprawkowy OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA HANDLU (12 h) 1. Znaczenie działalności handlowej, funkcje przedsiębiorstw handlowych, ich rola w przebiegach towarowych – 2 h 2. Handel i jego zadania 1 h 3. Klasyfikacja handlu 1 h 4. Formy handlu detalicznego 4 h a) Handel stacjonarny b) Handel ruchomy c) Handel wysyłkowy d) Centra handlowo-usługowe 5. Sieć handlowa, analiza istoty sieci handlowej na przykładach – 2h 6. Organizacja wewnętrzna przedsiębiorstw handlowych – 1h DOSTAWY TOWARÓW (24 h) 1. Popyt na towary i jego rodzaje, czynniki wpływające na kształtowanie się popytu konsumpcyjnego – 2 h 2. Zakup towarów – 16 h w tym: a) Źródła zakupu towarów – 1 h b) Wybór dostawcy – 5 h c) Procedura zamawiania towarów – 1 h d) Zapasy towarowe i ich obliczanie – 4 h e) Równanie bilansowe kupna-sprzedaży – 3 h f) Zasady zaopatrzenia w towary i harmonogram dostaw – 1 h g) Wpływ sprzedaży akwizycyjnej na zaopatrzenie punktów sprzedaży detalicznej – 1h 3. Przyjmowanie towarów – 4 h w tym: a) Dokumentacja związana z dostawą towarów b) Technika odbioru ilościowego, wypełnianie protokołu odbioru c) Technika odbioru jakościowego d) Reklamacje związane z przyjmowaniem towaru PRZYGOTOWANIE TOWARÓW DO SPRZEDAŻY – 32 h 1. Tradycyjne i nowoczesne metody obsługi – 2 h 2. Lokalizacja punktów sprzedaży detalicznej – 1 h 3. Wygląd zewnętrzny punktów sprzedaży detalicznej – 2 h 4. Wymagania stawiane lokalom sklepowym – 1 h 5. Zasady planowania wnętrza sklepu – 1 h 6. Rozplanowanie sali sprzedażowej – 2h 7. Wyposażenie punktów handlowych (8 h) w tym: a) Meble sklepowe – 2h b) Wagi i inne urządzenia miernicze – 1 h c) Urządzenia kasowe – 2 h d) Urządzenia chłodnicze – 1 h e) Urządzenia transportowe, inny sprzęt techniczny i pomocniczy- 2 h 8. Przygotowanie towarów do sprzedaży – 3 h 9. Zasady rozmieszczania towarów – 2 h a) Rozmieszczanie towarów w sali sprzedażowej b) Rozmieszczanie towarów na zapleczu 10. Organizacja sprzedaży – 6 h a) w tradycyjnej metodzie sprzedaży b) w nowoczesnych metodach sprzedaży c) czas pracy w handlu d) harmonogram pracy pracowników handlu - ćwiczenia 11. Gospodarka opakowaniami w jednostkach handlu detalicznego – 2 h Ta część została w całości zrealizowana przeze mnie w klasie II – zatem obowiązuje w całości ZAPASY TOWAROWE 13 h 1. Pojęcie i rodzaje zapasów towarowych – 1 h 2. Wielkość zapasów w placówkach handlowych – 1 h 3. Ustalanie wielkości zapasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania placówki handl. – 1 h 4. Racjonalne gospodarowanie zapasami towarowymi – 1 h 5. Rotacja zapasów towarowych i jej odmiany – 1 h 6. Ćwiczenia w obliczaniu rotacji - 7h HANDEL HURTOWY I JEGO ZNACZENIE 3 h 1. Obrót składowy i tranzytowy - 1 h 2. Czynności handlu hurtowego - 1 h 3. Organizacja działalności hurtowej - 1 h MAGAZYNY HANDLOWE – 7 h 1. Funkcje I lokalizacja magazynów handlowych – 1 h 2. Rodzaje magazynów handlowych – 2 h 3. Zagospodarowanie magazynów handlowych, rozmieszczenie i przechowywanie towarów w magazynie – 1 h 4. Podstawowe zasady organizacji pracy w magazynach – 1 h 5. Wyposażenie magazynu w placówce handlowej - 1 h DOKUMENTACJA MAGAZYNOWA - 9 h 1. Dokumenty obrotu magazynowego i ich klasyfikacja – 2 h 2. Zasady wypełniania dokumentów magazynowych, ćwiczenia - 5 h 3. Obrót magazynowy – tryb wydawania towarów z magazynu – 1 h Z przedmiotu „Towar jako przedmiot handlu” obowiązują zagadnienia: 1. Artykuły włókiennicze i odzieżowe 2. Artykuły perfumeryjne i kosmetyczne 3. Artykuły szklane i ceramiczne 4. Papier i wyroby papiernicze 5. Środki chemiczne w gospodarstwie domowym